Adaptive Reuse: Regenerative Design at Morven

Course Overview

Field of Investigation:

How could we imagine constructed form as part of our network of relations - as not static but adaptive spatial condition? What is sustainable architecture and through which methods and processes is its space generated? How does sustainable constructed form look like and operate? How can we rethink built form beyond its own constraints in relations to its context of human comfort as well as landscape and climate conditions? And it which way could this approach expand architectural construction and material strategies?

Investigation:

The three barns at Morven are imbedded in a cultural landscape context. These barns, in particular barn three will be the focus of this investigation. Built as award-winning designs that use the climate, materials and design to create a healthy, naturally ventilated environment for the valuable horses, there is a great opportunity for adaptation for human habitation, especially for use during the warmer half of the year. The quality of the construction and the dimensions of the interior partitions lend themselves to this form of adaptive reuse.

Based on research done over the course of the last year around the idea of regenerating the barns into living and working habitats, we will be focusing on the design of one stall within the greater space of barn three. One stall is imagined to provide space for two to four students during three seasons: spring, summer, and autumn. The existing barn provides a natural ventilated climate, weather protection/shelter in some kind and structure. Collected weather / climate data by an installed weather station as well as knowledge about human comfort depending on certain activities will be an important assumption. With this understanding we will built-on the existing.